Cena americkej ropy klesla.

04.06.2013 Celý región

Bangkok 4. júna (TASR) - Cena americkej ropy klesla k hranici 93 USD za barel (159 litrov) po tom, ako trhy dodatočne zareagovali na správu o poklese aktivity amerického výrobného sektora za minulý mesiac. Bol to prvý pokles aktivity v americkom výrobnom sektore od novembra minulého roka. Informovala o tom agentúra AP.

Cena americkej ľahkej ropy s dodávkou v júli klesla napoludnie bangkockého času v rámci elektronického obchodovania na newyorskej burze o 44 centov na 93,01 USD (71,50 eura) za barel. Na záver pondelkového obchodovania vzrástla o 1,48 USD a obchodovanie uzatvorila na úrovni 93,45 USD/barel, keď v prvom momente trhy na správy z USA reagovali pozitívne.

Očakávali totiž, že pokles aktivity vo výrobnom sektore prinúti americkú centrálnu banku nemeniť rozsah podpory ekonomiky USA. Neskôr ale ekonómovia varovali, že pokles aktivity nie je jednorazový jav, ale je výsledkom dlhotrvajúcejšieho trendu, keďže aj v minulých mesiacoch sa situácia v sektore zhoršovala. Sektor síce ešte stále rástol, avšak tempo jeho rastu sa od februára postupne spomaľovalo.

Cena severomorskej ropnej zmesi Brent, s ktorou sa obchoduje v Londýne, klesla o 28 centov na 101,78 USD/barel.
 

Vyberte región